Przejdź do głównej zawartości

Eksploatacja urządzeń filtracyjnych

Filtry do wody to urządzenia mechaniczne. Dlatego też, podczas eksploatacji musimy pamiętać o ich odpowiednim użytkowaniu. Przede wszystkim należy zapoznać się z dołączoną dokumentacją. Niezależnie od firmy, w gwarancji produktu znajdziemy przepisy użytkowania. Podam kilka z najbardziej powszechnych procedur, które należy przestrzegać w czasie instalacji uzdatniaczy.
Uzdatniać można tylko wodę o pH równym 7. Nie można filtrować powietrza i gazów sprężonych. Podczas gdy w rurach kanalizacyjnych ciśnienie przekracza ograniczenia umożliwiające użytkowanie, należy użyć reduktora ciśnienia. Filtry do wody należy ochraniać przed mocnym światłem, zimnem i za wysoką temperaturą. Podczas instalacji trzeba zabezpieczyć filtr przed odpływaniem ciepłej wody zwrotnicami. Ponad to, należy wyposażyć instalację w system przeciw-uderzeniowy chroniący od uderzeń wody.

Przed oddaniem filtra do użytkowania należy sprawdzić czy instalacja hydrauliczna została wykonana prawidłowo. Wszystkie czynności należy wykonywać starannie oraz precyzyjnie. Do uszczelnienia podłączeń można użyć taśmy z Teflonem. Raz na jakiś czas należy czyścić filtr zimną wodą i miękką gąbką. Częstotliwość czyszczenia oraz konserwacja wkładu zależy od konkretnego rodzaju oraz jego parametrów. Jeżeli zrobimy wszystko według powyższej instrukcji, nasza instalacja uzdatniająca, nie będzie narażona na uszkodzenia. Pamiętać trzeba także o okresowej konserwacji i regularnej wymianie wkładów.

Więcej szczegółów szukajcie na stronie internetowej producenta  https://www.klarsan.pl/dom/filtry-mechaniczne/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nowoczesne dzbanki Water Bobble Jug

Od kilku dni internet zalewa fala wiadomości o butelkach Water Bobble. Nie ma się co dziwić, produkt jest innowacyjny, użyteczny i modny. Nie wiele osób jednak wie, że firma Bobble oferuje także dzbanki filtracyjne doskonałej jakości. Warto przyjrzeć się im z bliska.

Zmiękczanie wody w Kielcach

Coraz więcej osób ma problemy z tak zwaną twardą wodą. Biały, twardy osad bardzo często pojawia się na naszych urządzeniach AGD, doprowadzając do ich awarii. Także nie możemy zapominać o tym, iż twarda woda zmienia smak naszych potraw. Czy możemy z tym w jakiś sposób walczyć?