Woda jest jednym z najważniejszym składników codziennej diety, który nie tylko gasi pragnienie i nawadnia organizm, ale również oczyszcza go z toksyn i decyduje o przeżyciu. Brak odpowiedniej ilości wody w organizmie może zakończyć się odwodnieniem mogącym w skrajnych sytuacjach prowadzić nawet do śmierci.
Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że powinniśmy wypijać
minimum dwa litry niegazowanej wody dziennie. Jest ona ważnym składnikiem
zbilansowanej diety będącej warunkiem dobrego zdrowia. Jednak nie tylko ilość
wody jest ważna. Bardzo dużą uwagę należy zwracać na to, co znajduje się w
wodzie. I to nawet w tej, która jest czysta i zdatna do spożycia nawet na
surowo.
Najwięcej kontaktu mamy z wodą kranową. Jest ona nie tylko
głównym dodatkiem do różnego rodzaju dań i pomaga zachować odpowiednią higienę.
Choć jej czystość i jakość jest dużo wyższa niż jeszcze kilkanaście lat temu,
to nie cieszy się ona zbyt dużym zaufaniem. Jest tak ze względu na obecny w
niej chlor i stopień twardości.
Twarda woda działa w destrukcyjny sposób na domowy sprzęt
AGD. Jej negatywny wpływ uwidacznia się w postaci osadu z kamienia, z którym
można sobie poradzić stosując urządzenie usuwające podwyższona twardość wody takie jak zmiękczacze wody: https://www.filtry-do-wody.info/jak-dzialaja-zmiekczacze-wody-ecoperla-slimline-cs/
A co z wodą, której używamy do gotowania? Ona też ma w sobie
minerały, które niszczą sprzęt. Czy ich przesyt nie jest dla nas szkodliwy? Na
twardość wody powinny uważać przede wszystkim osoby starsze i te, które cierpią
na dolegliwości związane z nerkami. Właśnie te osoby powinny przeprowadzać
samodzielne uzdatnianie wody. Służą do tego dostępne w wielu sklepach filtry do
wody, które za pomocą aktywnego węgla pozbywają się szkodliwych substancji z
wody pitnej.
Komentarze
Prześlij komentarz